Vælg en side

Free Comics

Tegneserier til folket

Starten

Free Comics startede som arbejdstitlen på en idé om et gratis tegneserieblad financieret af reklamer. Under arbejdet med det første nummer i efteråret 2003, blev navnet endeligt vedtaget da der ikke var dukket et bedre forslag op. Free Comics bestod af et grundteam på tre personer (Torben Hansen, Cüneyt Pala, Ulrik Hansen), som mødte hinanden i Kollektivet Omega på Nørrebro hvor Ulrik var bosat. Free Comics var formelt Torben Hansens ansvar (han havde dårlige erfaringer med konsensus og argumenterede for at tage det økonomiske ansvar imod at få det sidste ord i tvivlsspørgsmål), idet han samtidig var stifter af CVR-nummeret for Forlaget Forlæns, som han (pr oktober 2019) stadigvæk driver.

Kollektivet Omega

var navnet på det ene af to bofællesskaber på hjørnet af Prinsessgade og Fynsgade på Nørrebro, lige  rundt om blokken fra runddelen. Stedet blev etableret i slut-70’erne i nogle tidligere ældreboliger drevet af Simeons Sogn. Omega havde et gæsteværelse og en sofa i stuen – begge fungerede bl.a. som springbræt for tilflyttere til byen. Nogle gange blev denne midlertidige gæstfrihed misforstået som invitation til permanent indflytning og andre gange virkede det faktisk efter det egentlige formål. I tilfælde Free Comics var Cüneyt og Torben på sommerbesøg i København i 2003, hvorefter Cüneyt indtog gæsteværelset på lettere permanent basis og Torben blev jævnlig gæst. I dette miljø foregik de første deadline-maratons indtil redaktionen i foråret 2004 fik et mindre butikslokale i det nærliggende Rådmandsgade.

Arbejdsfordelingen

var som udgangspunkt således at Torben og Cüneyt skaffede indhold fra både tegnere og annoncører og (under Torbens veto) vedtog hvordan tingene cirka skulle tage sig ud. Indenfor de rammer lavede Ulrik som udgangspunkt alt layout, grafik og repro, inkl. scanning af indhold som ikke blev leveret digitalt, eller “brandslukninger” når det foreliggende materiale var for ufærdigt/ringe til at reproducere. Efter at Thomas Bøndergaard kom med i foråret 2004, varetog han og jeg i fællesskab cykelvognsdistribution af bladene i Københavnsområdet.

Personernes baggrund

Torben Hansen (søn af en hestehandler) er fra Højby udenfor Odense. Han gik i Gymnasiet i Odense og senere på animationslinje hvor han mødte Cüneyt og Thomas. Cüneyt Pala er fra Ankara i Tyrkiet, men endte i Danmark efter at have mødt en dansk pige i London. Thomas Bøndergaard stammer fra Ringkøbing og jeg selv (Ulrik Hansen) er fra Esbjerg.

Butikken i Rådmandsgade

blev løsningen på to ting: Torbens lede ved at bo på et værelse hos en tisdrikkende dame (Søster Tis), samt den træthed som kollektivet Omega på visse måder oplevede i forbindelse med redaktionens tilstedværelse.

Lokalerne på Vibevej

På et tidspunkt blev Torben romantisk involveret og flyttede om i baghuset i Rådmandsgade. Herefter flyttede redaktionen til Vibevej i Nordvestkvarteret hvor den delte gård med et par lydstudier, en kaffeklub for romænere, et trossamfund samt en avisdistribution. I praksis var redaktionen kun samlet et enkelt døgn eller to hver måned når fremstillingen af bladet skulle overståes. Resten af tiden rådede Ulrik over lokaliteten efter at være flyttet ud af Omega, som var på vej til at blev nedlagt i forbindelse med en tiltrængt renovering.

Butikken i Rådmandsgade

blev løsningen på to ting: Torbens lede ved at bo på et værelse hos en tisdrikkende dame (Søster Tis), samt den træthed som kollektivet Omega på visse måder oplevede i forbindelse med redaktionens tilstedværelse.

Lokalerne på Vibevej

På et tidspunkt blev Torben romantisk involveret og flyttede om i baghuset i Rådmandsgade. Herefter flyttede redaktionen til Vibevej i Nordvestkvarteret for at dele gård med et par lydstudier, en kaffeklub for romænere, et trossamfund samt en avisdistribution. I praksis var redaktionen kun samlet et enkelt døgn eller to hver måned når fremstillingen af bladet skulle overståes. Resten af tiden rådede Ulrik over lokaliteten efter at være flyttet ud af Omega, som var på vej til at blev nedlagt i forbindelse med en tiltrængt renovering.

Free Comics #1. December 2003. Selvsagt det første i en lang række af månedlige udgivelser. Bladet startede som et afslutningsprojekt på redaktør Torbens Teknisk Skole-ophold.

Free Comics #4. Marts 2004. Første nummer med fuldt farveindhold, med en s/h forside – klassisk Free Comics-humor.

Free Comics #6. Maj 2004. Oplaget steg til 10.000 og vi drog til Århus for at etablere distributionssteder og annoncørkontakter. 

Free Comics logo. Inspireret af et gammelt plade-cover, som Torben kom med. Grafisk arbejde udført af Ulrik med udgangspunkt i skrifttypen Impact. Fremstillet her i en ubenyttet grafisk variant (rød med ridser).

Free Comics #8. Juli 2004. Det er sommer og vi falder over nogle gamle billeder i en container i nærheden af kontoret i Rådmandsgade. Tema: Juli = Jul i…

Free Comics #13. December 2004. Bladet har klaret en månedlig udgivelsesrate i et helt år, dekoreret med priser på festivallen Komiks.dk. Tro imod humoren, blev det til et solskinsnummer i kulden. Jeg lavede logoet ved at opstøve noget sand på legepladsen i Prinsesse Charlottes gade på Nørrebro, lave en stor papstencil pr. bogstav og affotograferet med sand i på et lysbord.